Home Novinky, Ostatní, Zajímavosti, Ze života Proč některé potraviny v mikrovlnce explodují?
NovinkyOstatníZajímavostiZe života

Proč některé potraviny v mikrovlnce explodují?

Reptáte, když s nechutí otřete šplouchající špagetovou omáčku nebo pečené bramborové šrapnely z mikrovlnné trouby. Co je to s těmito zázraky moderního inženýrství, díky nimž jsou některá jídla náchylnější k explozi než jiné formy vaření? Mikrovlnné trouby používají k ohřívání jídla mikrovlnné záření (neškodná forma elektromagnetického záření ).

Zatímco tradiční trouba přenáší teplo z vnějšku jídla dovnitř, mikrovlnné trouby jsou schopny proniknout hlouběji a ohřívat vše přibližně ve stejnou dobu. I když je teplo schopno uniknout z vnějšku mikrovlnného jídla, obvykle se uvnitř zachytí a uvnitř se jídlo rychleji uvaří. Pokud má jídlo vysoký obsah vody, například vejce nebo brambory, voda se rozšíří a změní se na páru. Bez možnosti úniku páry se vnitřní tlak rychle zvyšuje, dokud jídlo nevybuchne. Proto před vařením musíte do brambor a plastových obalů mražených potravin zastrčit díry – aby mohla pára uniknout. U hustých omáček a ovesných vloček je nejlepším způsobem, jak rozptýlit páru a zabránit rozstřikům, časté míchání.

Author

admin