Home Novinky, Ostatní, Příroda, Zajímavosti Co se stane se Zemí, pokud bude amazonský deštný prales úplně spálen?
NovinkyOstatníPřírodaZajímavosti

Co se stane se Zemí, pokud bude amazonský deštný prales úplně spálen?

Obrazně řečeno, tropický deštný prales v Jižní Americe je často nazýván ‚plíce planety‘. Někteří lidé tvrdí, že Amazonský prales sám je zodpovědný za zásobování 20 procent Země kyslíkem, ale je to skutečně pravda? Vzhledem k tomu, že v regionu došlo v roce 2019 k více požárům, než za posledních téměř deset let, někteří lidé si kladou otázku, co by se stalo s dodávkou kyslíku na Zemi, kdyby celá Amazonka shořela. Ztratila by Země ve skutečnosti 20 procent svého kyslíku, nebo by nás místo toho měla čekat další, předzvěstná překvapení?

Krátká odpověď je ne, Země by neztratila 20 procent kyslíku, kdyby došlo ke ztrátě amazonského deštného pralesa. Mnozí z nás se ve škole dozvěděli, že rostliny produkují kyslík jako vedlejší produkt fotosyntézy, a proto se zdá být rozumné si myslet, že jednou z největších viditelných oblastí fotosyntézy na planetě může být právě hlavní továrna na kyslík na Zemi. Vztahy mezi tropickými lesy a kyslíkem jsou však trochu komplikovanější. Jistě, rostoucí rostliny produkují kyslík a tropické deštné pralesy jsou obrovskými přispěvateli, ale je důležité si uvědomit, že mrtvé a hnijící rostliny – stejně jako hořící rostliny – spotřebovávají kyslík k uvolňování oxidu uhličitého jako vedlejšího produktu během rozkladu a spalování. Často poměr mezi rostlinou produkující kyslík v životě a spotřebovávající kyslík smrtí je 1: 1, takže mnoho vědců v atmosféře nevidí Amazonku, deštné pralesy Země nebo dokonce lesy Země jako celek jako čistí producenti kyslíku, přinejmenším v nějakém znatelném smyslu, protože všechny rostliny dříve nebo později umírají.

Vliv mořských řas

Přebytečný kyslík Země – tedy látky tvořící přibližně 21 procent zemské atmosféry – pochází z mořských řas. Mořské řasy kvetou v oceánech, sedí na hladině a využívají výhod živin, které jsou rozvířeny v mořské vodě a přitahují oxid uhličitý z atmosféry . Zatímco řasy žijí, používají k růstu oxid uhličitý a uvolňují kyslík do atmosféry. Když však zemřou, řasy se nerozkládají na povrchu oceánu, takže z atmosféry nečerpají stejné množství kyslíku, jaké vyprodukovaly v životě. Místo toho se řasy potopí. Některé mrtvé řasy spotřebovávají kyslík rozpuštěný v mořské vodě a při potopení se z velké části nebo úplně rozkládají a uvolňují uhlík uložený v jejich tělech do vody. Ostatní však klesají dostatečně hluboko natolik rychle, že spadnou pod okysličené vrstvy oceánu, než se vážně rozloží. Přistávají na dně oceánu většinou neporušené, takže uhlík v jejich tělech zůstává pokládán. Po miliony let má tento proces za následek čistý zisk kyslíku v zemské atmosféře.

Šílenů důsledky

I když spalování Amazonky nebude mít znatelný vliv na hladinu kyslíku, spalování přidá do atmosféry enormní množství oxidu uhličitého, což dále posílí globální oteplování a způsobí závažnější změny klimatu. A existují i další velmi vážné dlouhodobé důsledky pro zničení nejvíce biologicky rozmanité oblasti Země. Vypálení Amazonky by odsoudilo miliony živých druhů k vyhynutí a zničilo by jejich stanoviště . Mnoho z těchto rostlin, zvířat a dalších forem života dosud věda ani nezjistila. Předpokládá se, že spotřeba celé Amazonky požárem by změnila region z hustého vícevrstvého lesa na savanu složenou z rozptýlených stromů a vysokých trav . I když by tato změna mohla oslovit pastevce a farmáře hospodářských zvířat (alespoň na několik let, dokud nebudou vyčerpány živiny z tenké půdy deštného pralesa ). Ačkoli by některé odolné rostliny a zvířata přežily, aby se staly součástí tohoto nového ekosystému, miliony (možná desítky milionů) druhů hmyzu a jiných bezobratlých a tisíce druhů rostlin a obratlovců ( savců , plazů a původních a migrujících druhů) by nepřežilo.

Author

admin